I Sverige har vi bestämt oss för att ett försvar inte har någon funktion efter Sovjetunionens fall. Och visst, Ryssland är knappast ett hot mot oss idag, och inga andra större hot sprider heller sina skuggor över oss i denna minut.
Men hur ser det ut om tio år? 20 år? Förändrigar i världen går allt snabbare, och en allvarlig politisk konflikt kan snabbt eskalera till att bli en militär sådan. Sådana förändringar kan man inte förutse. Konflikter mellan väst- och arabvärlden är inte helt främmande, och maktbalansen ser ut att förändras de närmaste decennierna, med bland annat Kina som kommande stormakt.
Hela Europa verkar inställt på att bygga ett EU-försvar, där varje land bidrar med en liten del för att kunna kyla ner oroshärdar, som till exempel bråkande bönder i Jugoslavien. Men vad skulle ske om en kraftfull, militär makt skulle bestämma sig för att ge sig på ett europeiskt land? Då kan vårt gemensamma men ensidiga ”försvar”, optimerat för mindre punktinsatser, inte gör mycket. Att lägga ner stora delar av militären går snabbt, men att bygga upp materiell, strukturer, kompetens och manskap tar mycket lång tid. Senaste gången vi satt i knipan var när en herre vid namn Adolf Hitler bestämde sig för att Europa skulle bli tyskt. Då hade vi ett mycket svagt försvar, vilket innebar att vi tyst fick titta på när nazisterna använde våra järnvägar för att enkelt kunde ta sig till Norge, där de dödade och ockuperade våra grannar.
Hur har sveriges folkförsvar förändras de senaste trettio åren? 1975 hade vi 750 000 man redo att strida för vår frihet vid en mobilisering. Idag är siffran 209 000. Vi hade 20 ubåtar, idag är siffran 5. Vår kust hade 70 ytstridsskepp att försvara sig med, och idag har vi 12 stycken. Antalet flygdivisioner var 40, idag ska vi behålla luftherraväldet med 8 divisioner. Och hur ser planerna ut för den närmaste framtiden? År 2007 kommer vi att ha tillgång till 31 500 man vid en mobilisering. Som en jämförelse kan sägas att vi har drygt 65 000 städare i Sverige.
Eller en slapp gädda?
0 Comments:
Post a Comment
<< Home